MATT WATTS – QUEENS

De 32-jarige Matt Watts is een singer-songwriter die in de Amerikaanse staat Montana werd geboren als zoon van een katholieke priester en een moeder die haar roots heeft bij een Cherokee-indianenstam. Hij woont momenteel in België waar hij in 2007 op 19-jarige leeftijd eerst in Antwerpen belandde maar daarna naar Brussel verhuisde. In ons land aangekomen werkte hij al snel samen met de groep ‘Zita Swoon’, de formatie rond singer-songwriter Stef Kamil Carlens.

Zijn volledig zelf ingespeelde soloplaat “Songs From A Window” kwam in 2014 op de markt en in 2017 verscheen het album “How Different It Was When You Were There” van Matt Watts, een plaat die geproducet werd door voormalig ‘Dez Mona’-bassist Nicolas Rombouts. Daarop bracht hij liedjes waar Nathalie Delcroix en Bjorn Eriksson van ‘Eriksson Delcroix’ en Stef Kamil Carlens op meezongen en meespeelden.

Toen onstond ook de ‘Matt Watts Group’, een collectief dat bestaat uit meerdere Belgische artiesten van divers pluimage en achtergrond zoals de hierboven reeds vermelde Nicolas Rombouts, Bjorn Eriksson en Stef Kamil Carlens. Na het succes van het album “How Different It Was When You Were There” was het te verwachten dat er een vervolg aan die plaat zou worden gebreid en dat is dan ook wat er nu gebeurde door de release van een tweede album dat “Queens” werd genoemd.

Vorig jaar verschenen er nog twee singles van Matt Watts. Dat waren allebei duetten met het liedje “Rachel” dat hij samen met Nathalie Delcroix zong en het nummer “I Don’t Know Where My Baby Is” (zie 2e video) waar Guido Belcanto op meezingt met de Engelse vertaling van zijn eigen liedje “Ik Weet Niet Waar Mijn Meisje Is”. Beide nummers staan nu ook op het album “Queens” als bonustracks.

Het eigenlijke nieuwe album bevat tien nummers en ook nu staan er weer twee duetten op met het intimistische “Song For James” waarop de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Sandy Dillon met Matt Watts meezingt en de song “There I Have Come For You” die samen met de 62-jarige Americana en alt.country-nummers brengende Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Jim White wordt gebracht.

De producers van “Queens” zijn Stef Kamil Carlens en Nicolas Rombouts en hun invloeden zijn duidelijk herkenbaar in de nummers die Matt Watts op deze plaat brengt, te beginnen met de eerste single en openingstrack “Sha La La La Jim” (zie 1e video), maar ook in “Lula”, “Smoke All Around My Brain” en “Lay Your Years” kunnen we enkele sporen van beide Belgische muzikanten terughoren. Tussendoor worden er enkele rustige ballads gepresenteerd via de songs “With Every Healing Mile” en het prachtige “Waking Up” en we kunnen natuurlijk zijn uitstekende ‘laid back’ gebrachte coverversie van Michael Jacksons’ klassieker “Billie Jean” niet onvermeld laten.

In de vakpers wordt Matt Watts wel eens vergeleken met singer-songwriters als ‘The Tallest Man On Earth’ en Nick Drake, maar hij verdient volgens ons meer om vooral als een uniek artiest met een serie prachtliedjes te worden omschreven. Zijn nieuwste album “Queens” zal aan het einde van 2020 ongetwijfeld meerdere keren vermeld gaan worden in de eindejaarslijstjes van beste cd’s van het jaar.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Starman Records

video